Aust-Lofoten

Bak Festvågtinden og Presten

Et etter hvert kult sted å gå som ligger bak Festvågtinden og Presten er steintungen som ruver over Djupfjorden like før Henningsvær.

Guidet min datter og hennes mann opp hit for å ta brudebildet sitt. Ble ganske kult 😊

Photoshoot på tunga.
Vakkert 🥰

Dronningtinden 437 moh.

På tur opp til Dronningtinden får du vakker utsikt mot Svolvær og øyene utenfor i Vestfjorden.

Innerst i Kongsmarka finner du stien og kloppingen inn mot Bogdalen og opp mot Dronningtinden. Turen starter ved kraftstasjonen der man følger stien ved Stor-Kongsvatnet. Man kommer fort inn på kloppingen og inn i et lite skogholt, før man tar av opp dalen. Landskapet åpner seg mer opp i høyden og man får et vakkert skue mot Svolvær, Kabelvåg og øyene rundt.

Stor-Kongsvatnet og Tjeldbergtinden.
Nyter høstværet i Lofoten.

Fjellerekken mot Kabelvåg, Småtindan er også flotte å gå  både til fots og på ski om vinteren.

Leah, min firebente turvenninne liker seg godt til fjells.
Kabelvåg, Ørntinden og toppen av Vågakallen.

Ønsker du en tur i nærheten av Svolvær/Kabelvåg er dette en flott alternativ til både Fløya, Tuva og Kongstinden. Her er det heller ikke så folksomt slik som det kan være på de mer populære toppene i området. Ønsker man en lengre tur kan man fortsette bortover fjellrekken Småtindene og gå ned ved Ørntinden i Kabelvåg. Eller gå ned samme vei som du kom 🙂

Festvågaksla 519 moh. og Festvågtinden 617 moh.

Vakkert på Festvågtinden ved Brenna. Utsikt mot Hoven og Middagstinden som ligger badet i høstsol.

Tar du av ved E10 inn mot Sydal og kjører videre til veiens ende ved Brenna, ruver Festvågaksla og Festvågtinden majestetisk ut mot storhavet. Turen opp hit er krevende. Høydemetrene vinnes fort, her bærer det rett opp fjellsiden til toppene.  Sti er de heller ikke å følge, så her må man rett og slett finne den beste vei opp ut fra terrenget. Premien var en flott utsikt i alle himmelretninger.

Beate på tur opp siste kneik mot Festvågaksla. Litt av bygda Brenna og Fjellene Vassula og Salen.
Foto: Beate Ottemo. Utsikten mot Laukvik og Vesterålen.

Fra Festvågaksla gikk vi videre til Festvågtinden som ligger lengre inn på fjellrekken. Her måtte vi gå litt opp og ned fra ryggen for å komme til det høyete punktet 617 moh.

Einene trivdes svært godt her, og gjorde det til en litt ubehagelig tur for lille Leah. Hun var glad når 1. topp var nådd og kunne ta seg en hvil.
Flott utsikt mot Aust-Lofoten.
Fjellrekken videre mot Durmålstinden.

Turen burde tas når det er tørt i marka, det kan fort bli ubehagelig hvis man mister fotfestet og glir. Returner samme vei som man kom opp.

Ryggen opp mot Botntinden 711 moh.

Utsikten mot Svolvær og Skrova.

Fra Svolvær kan man velge mellom mange flotte fjellturer. Inn til Sætra og opp mot Svartvatnet ligger Botntinden 711 moh. Selv om jeg ikke nådde toppen denne gangen, var det flott å gå opp ryggen mot tinden. Den siste biten ble for bratt og ulendt både for meg og hunden, derfor valgte vi å stoppe litt før toppen.

Den siste biten opp mot Botnvatnet 711 moh.
Botnvatnet 495 moh.

Utsikten er formidabel fra alle kanter, her ser man vestover mot Lyngvær og Valberg, mot Laukvik og øyene rundt Svolvær. Vel anvendte timer i fjellet 🙂

Utsikten mot Rundtinden og Storemolla.


Vatterfjordtinden

Vakker utsikt ut Austnesfjorden og til øyene Lillemolla og Skrova.

Vatterfjordtinden ligger 576 moh. ved Vatterfjorden. Turen starter ved avkjørselen på E10. Her følger man stien innover et stykke mot begynnelsen av Hellskardalen. Videre følger man ryggen oppover mot toppen. Stien er litt utydelig enkelte plasser, men har man sikte på ryggen vil man komme innpå den igjen. Det er også bygd varder enkelte plasser som også er til god hjelp. Ved toppen er det mange løse steiner, så gå varsomt!

Utsikten innover Hellskardalen.
Vatterfjorden badet i blankstille vann siste sommerdag 2017.

Belønningen er en vakker utsikt ut Austnesfjorden, øyene i havet og fjellrekkene rundt. Og ikke minst en bedre psykisk og fysisk helse 😊 Godt tur!

Skrova

Skrovas høyeste punkt 281 moh. Utsikten mot Lillemolla.

Litt utfor Svolvær, ca 15-30 min med båt ligger øya Skrova. Øyas høyeste punkt er Skrovafjellet som ligger 281 moh. Fiskeværet har tilknytning til Lofotfiske og hvalfangst. I dag er hovednæringen lakseoppdrett.

Skrova kalles også for Lofotens Hawaii, siden den lille øya som ligger midt i Vestfjorden og har flest soltimer og minst nedbør.

Det lille lokalsamfunnet Skrova, bilferga på tur til Svolvær.

I Skrova har man både skole, barnehage, butikk, restaurant, galleri og overnattingssteder. I tillegg har de en egen hvitmalt millionærbenk. Det bor ca 200 innbyggere her, blant dem er det en plass mellom 10-20 millionærer bosatt her.

Rusleturen opp til toppen er lett, og utsikten kan man heller ikke klage på 😊

Digermulkollen og Keiservarden

Utsikten fra Keiservarden ved Digermulen 384 moh.
Den tyske keiser Wilhelm II besøkte Digermulen første gang i 1889.

Besøker du Digermulen er Keiservarden og Digermulkollen fin å besøke. Her får du en flott utsikt over Aust-Lofotens rike. Fjellet er ikke så høyt, men utsikten er upåklagelig 360 grader. Keiservarden ruver 384 moh og Kollen 363 moh. Keiservarden har fått navnet sitt etter den tyske keiser Wilhelm II som ble så fasinert og glad i Lofoten at han kom tilbake flere ganger.


Kvannkjosfjellet og Langvasstindan

Utsikten fra Langvasstindan 514 moh. mot Øksfjorden og Hamarøya.
Straks oppe ved Kvannkjosfjellet.
Utsikten mot Hamarøya.

Ønsker du å gå denne turen kjører du til Raftsundbrua og tar av til Kongsmarka. Du går videre innover dalen, mellom fjell og over fjellvatn til man ender opp ved Kvannkjosfjellet. Her får du vakker skue mot Øksfjorden, Hamarøya, og Raftsundet motsatt vei.  Dette er et flott turterreng som kan benyttes sommer som vinterstid. Anbefales!


Hoven, Gimsøy

Hoven 368 moh. Kevins første tur sammen med mamma og mormor.
Flott i sandstrand og boltre seg på for barna.
I fjæra på Gimsøy kan man finne jettegryter og se etter fine steiner.

På Gimsøy kan man kombinere fjelltur med grilltur i fjæra sammen med familien. Hoven ruver 368 moh. og er fint å ta barna med på. Etter turen kan man gå på oppdagelsesferd i fjæra. Her kan man finne jettegryter som er formet i svabergene ved havet, eller lage sandslott ved de flotte sandstrendene rett ved.


Storknubben, Gimsøy

Leah på Storknubben 599 moh. Her kan man se helt til Vesterålen.
Utsikt mot Hoven og Middagstinden.
Trolldalstinden (nærmest), Skjolden og videre over til Smortvarden.

Drar du til Gimsøy er Storknubben 599 moh. et flott alternativ å gå. Turen begynner ved Jenndal. Utsikten herfra er upåklagelig. Er du her sommerstid, kan du få med deg midtnattsola badet i havet en klar sommernatt.


Høgheia og Trolldalstinden, Gimsøy

Flott utsikt mot Sydal og Rystad fra Høgheia og Trolldalstinden.
Høgheia, utsikt mot Storknubben og Hoven, vider ut mot Middagstinden ved Kvalnes.

En flott solskinnsdag vandret vi i flott natur på Gimsøy. Med en god matpakke i sekken vandret vi i flere timer i fjellet. Vi parkerte ved innkjørselen til Jenndal og gikk opp Trolldalen til Trolldalstindan, videre til Høgheia og endte opp til slutt på Storkubben 599 moh.

Tindene ved Vassula, Brenna

Utsikten mot Gimsøybrua fra tindene ved Vassula 448 moh, Brenna.

Ved Brenna så langt veien går, ligger denne flotte tinden. Her får du flott utsikt ut Gimsøystrømmen og brua, samt Svarttinden på Gimsøy. I Brenna er det også flott å spasere den gamle kjerreveien ut til Festvåg.

Kroktinden ved Sydal

Nyter utsikten fra Kroktinden 755 moh. mot Matmora og Laukvik. Man kan se helt til Vesterålen også herfra.
Vår i Lofoten, her oppleve vi to årstider på en og samme tur.
Ned mot Sydalsskaret.

En flott vårdag gikk vi på Kroktinden ved Sydal. Opp gjennom Sydalsskaret gikk vi gjennom tett granskog før terrenget åpnet seg mer og mer opp. Etter hvert nådde vi snøgrensen og gikk videre i et snøkledd landskap helt opp til toppen. Med Real turmat i sekken, inntok vi middagen med en fantastisk 360 graderes utsikt. Herfra kan man se helt til Bø i Vesterålen på en klar dag.


Svarttinden ved Sydal

Utsikten fra Svarttinden ved Sydal-Gravermark 736 moh.
Morten og Lilo på Svarttinden.
Flott natur og turterreng.

Ved Sydal-Gravermark ligger Svarttinden 736 moh. Når man kommer opp til ca. 300-400 moh. åpner terrenget seg og man får følelsen av å gå på ei vidde. Utsikten er også flott mot storhavet og fjellene rundt.

Festvågtinden ved Henningsvær

Utsikten fra Festvågtinden 541 moh. Henningsvær uti havgapet.
Utsikten mot Hoven på Gimsøy.
På tur opp til Festvågtinden.

Festvågtinden 541 moh. ligger like utenfor Henningsvær. Turen starter ganske bratt oppover, og forsetter slik helt til du er oppe. En trøst er at man vinner fort høydemeter mot toppen. Selv om tinden ikke er så høy, får man en fantastisk utsikt fra alle kanter. Er man riktig heldig kan man se helt til Værøy og Røst. Turen kan kombineres med en tur til Henningsvær, der man kan besøke alle de flotte butikkene som ligger der og Lysstøperiet som serverer kaffe og gode kanelsnurrer. Vel fortjent eller en tur til Festvågtinden 🙂


Vågakallen

Vågakallen 943 moh. med Henningsvær og øyene uti Vestfjorden.
Toppen av Vågakallen, glad og fornøyd.
På «taket» tilbake fra Vågakallen.

Vågakallen 943 moh, toppen av alle topper i Lofoten. «Kallen» ragger høyt langs Lofotveggen og kan sees fra nesten alle fjelltopper i Lofoten. Turen kan være en del krevende og en utfordring for dem som sliter med høydeskrekk. Fra toppen har man en fabelaktig utsikt over Lofoten, Vestfjorden og vider til Landego utenfor Bodø.

Vågakallen er også et kjent landemerke for fiskere på Lofotfisket. Kallen var forbundet med overtro, han hersket over havet og måtte vises med respekt. Det sies at skårungen (førstereisgutten) måtte hilse pent på Vågakallen første gang han så ham. Sagnet om Vågakallen og Lekamøy er ganske kjent. Skal du bestige Vågakallen, burde du ha lest sagnet. For når du da kommer opp og sitter og nyter utsikten, kan du se for deg hvordan det hele gikk til 🙂

Saget om Vågakallen og Lekamøy ble brukt av fiskerne før i tida for å finne leia langs kysten nord til Lofoten. Kunne man sagnet var det bare å finne igjen landemerkene i sagnet, slik endte man opp i Vågakallens rike.

Stortinden og Dronningvarden

Dronning Sonja innvier dronningvarden på Stortinden 14. juli 2016.
Storslått besøk, kongeskipet utenfor Årstein.
Utsikten fra toppen, her ser vi Storemolla.
På tur opp til Stortinden med Eivind og Camilla.

Turen opp til Stortinden 530 moh. starter ved Årstein. Dette var en spesiell dag fordi vår Dronning Sonja skulle få sin egen varde. I godt selskap av ordfører og mange andre som hadde funnet veien opp mot toppen, ble det en fin innvielse og markering. Dronningvarden er verd et besøk med vakker utsikt i alle himmelretninger.

Holandstinden og Breitinden

Utsikt mot Pundslett, Littetinden og Stortinden.
Utsikt mot Pollan.
Utsikten ned mot Holandstinden og Risvær.

I østre del av Lofoten ligger et vakkert øyrike. Utsikten fra Holandstinden og Breitinden 547 moh. byr på en spektakulær utsikt. Turen starter i tett granskog, og er ikke en krevende tur. Man skal ikke vinne mange høydemeter før man får utsikt.

Matmora – Delp

Matmora-Delp i midtnattsol.
Utsikt mot Vesterålen.
Leah på toppen av Matmora 788 moh.
Tur i vakre omgivelser og vakker natur.
Fantastisk lyssetting med midtnattsolen som bryter gjennom skydekket, man kan nesten bli religiøs av mindre.

En av sommerens vakreste eventyr! Matmora 788 moh. ligger like før man kommer inn til Laukvika. Vi pleier å gå opp Rangeldalen og ned ved Delpsheia på kvelden. Da får man med seg vakker midtnattsol (væravhengig). Denne turen er etter hvert blitt en tradisjon å gå hver sommer. Bildene er fra ulike turer, vakkert ikke sant?

Sukkertoppen, Stormolla

Sukkertoppen 703 moh. Stormolla.
På tur opp til Sukkertoppen, utsikten inn Øyhellsundet.

Sukkertoppen ragger 703 moh. ved innløpet til Øyhellsundet. Ja, hva skal man si om denne toppen? Been there, done that! Misforstå meg rett… En ufattelig flott utsikt på toppen, men et helvete å komme seg opp. Veldig ullent og vanskelig terreng og gå i, samt vanskelig å finne best mulig sti siden det bærer skrått opp helt til topps. Hvis turen frister, er våren kanskje beste tiden å gå på før gresset, bregnene og alt viltvoksende planter, buskas og trær overtar. I tillegg er man avhengig av båt for å komme seg til Stormolla, hvis man ikke velger å kjøre til Digermulen og ta ferga derfra.

Statuen på toppen er en kopi av den som står i Brasil, og er 1/10 i størrelse av originalen.

De siste årene har også en del gått turen på randoneeski.

Strøna, Strønstad

Strøna 906 moh. ligger i Hadsel kommune, Vesterålen. Utsikt mot Melbu og Hadsel.
Utsikten mot Bømyra og fergeleiet på Fiskebøl.

Støna 906 moh. ligger i Hadsel kommune som er en del av Vesterålen, men jeg har valgt å ta denne med siden den ligger på Austvågøya. En flott topp med super utsikt og et variert terreng etter hvert som man vinner høydemeter. Vær obs på en del løs grus og litt klatring den siste delen.

Sautinden, Laupstad

Utsikten på Sautinden 596 moh. Himmel og hav, snøkledde fjell – NYT!
Pudder og sol, kan det bli bedre?
På tur opp til Sautinden, Austnesfjorden ligger blankstille.

Sautinden ligger rett oppfor Laupstad. Parker ved den store utkjørselen og gå videre inn i dalen. Den første del av turen er den samme som når man går opp til Pilan. Sautinden hold til høyre, Pilan hold til venstre. Det er fint mulig å ta begge toppene på en og samme dag, alt etter formen 🙂 Terrenget er supert alle årstider, om man velger å gå på beina eller på ski.


Pilan, ved Laupstad

Fin utsikt opp til Pilan, 828 moh.
Topptur til Pilan, Laupstad.

Parkerer du ved den store parkeringsplassen på Laupstad, kan du gå opp til Pilan 828 moh. Flott tur både sommer som vinter. Når det ikke ligger snø på bakken, er det et fint terreng å gå da det ikke er så mye buskas og småkratt. På toppen får du fin utsikt utover Austnesfjorden samt Grunnførfjorden og Morfjorden.

Kvittinden, ved Sildpollneset

Kvittinden 517 moh. Utsikt inn mot Brenna og mot Laukvik,Toskmannen og Storvasstinden.
Kvittinden ved Austnesfjorden.

Kvittinden 517 moh. ligger like ved Sildpollneset. En fin og passe lang tur. I begynnelsen av oppstigningen må man passere en del flog, disse kan være litt ekle å passere når det er vått eller isete.

Rundfjellet/Rundtinden

Rundfjellet/Rundtinden 803 moh. Utsikt mot Vestfjorden.
Rundtinden som det lokalt omtales, her er utsikt mot Botnvatnet og vest i Lofoten.

Rundfjellet eller Rundtinden som det lokalt omtales som, kan man gå opp til fra Laukviksida og fra Vatterfjorden. Fjellet er også mye brukt på vinteren til toppturer. Dette er et flott terreng å traske i, anbefales!

Geitgallien, ved Laupstad

Geitgallien 1085 moh. ligger like ved Higravtinden innerst i Austnesfjorden.
Utsikt er upåklagelig fra toppen av Geitgallien.
Mor og datter på toppen av Geitgallien, happy og høy på livet.

Ønsker du en vakker og vill utsikt, har Geitgallien alt! Turen er til dels krevende og det ligger en del løsmasse like før toppen. Men du verden for en utsikt!

Higravtinden, Vågan

Vakker utsikt fra Higravtinden 1146 moh. Lofotens høyeste fjelltopp.
Higravtinden, utsikt mot Trollfjorden og Østre Vågan.
På tur opp til Higravtinden, utsikten mot Austnesfjorden og Laupstad.
Utsikten fra Higraftinden mot Trollfjorden og isbreen Blåskavlen.

Lofotens høyeste fjelltopp, Higravtinden ragger høyt, hele 1146 moh. Utsikten herfra er formidabel, her ser man over et stort området – i alle himmelretninger. En del grusete like før toppen, og en del klatring gjør at den kan være vanskelig å ta seg opp til. Man bør heller ikke lide av all for høy høydeskrekk hvis man skal bestige Higravtinden.

Småtindan, ved Svolvær/Kabelvåg

Fin utsikt fra Småtindan 662 moh, Svolvær til venstre, Kabelvåg til høyre og Tjeldbergtinden midt i bildet. Storemolla, Lillemolla og Skrova med Hamarøyfjellene i det fjerne.
Leah på Småtindan 662 moh. Utsikt mot Kleppstadheia og Gimsøya.
Småtindan, fjellkjeden ved Svolvær og Kabelvåg.

Småtindan er like fin å gå til sommer som vinter. Tinden er ganske populært å gå til både fra Svolvær og Kabelvåg på fjellski eller på randonee-ski på vinteren. Fra Svolvær starter turen gjerne fra alpinbakken eller opp Bogdalen. Ønsker man en kortere tur kan man gå opp fra Kabelvåg.

Rismålstinden, Svolvær

Rismålstinden 672 moh. utsikt mot Olderfjorden ved Lyngvær og Kleppstad.
Her sitter jeg og titter ned til Stornøkkvatnet fra Rismålstinden.
Rismålstinden, utsikt mot Svolvær og øya Skrova i det fjerne.

Vis man går til Nøkksætra ved Austre Nøkkvatnet kan man fortsette opp
ryggen til Rismålstinden. Her får man både utsikt mot Svolvær i øst, samt vestre Vågan og øyriket Vestvågøy.  Fint å gå en høstdag når naturen står i sine vakreste farger.

Fjellkjeden ved Kongstindan, Vågan

Stornøkkvatnet og Austre Nøkkvatnet der Nøkksætra ligger.
Fjellrekken Kongstindan og Løva 576 moh.

Går man inn i Kongsmarken og opp Bogdalen kan man gå enten til Dronninga 437 moh. eller ta til høyre opp til fjellrekken som består av Kongstindan og Løva. Til venstre i bildet ser vi Løva. Øyene ut i havet er Skrova og Lillemolla.

Kongstindan, Vågan

Kongstindan 552 moh.
Kongstindan ved Svolvær, utsikt mot Dronninga, Småtindan og Vågakallen.

Kongstindan (Lille-Kongstinden og Store-Kongstinden) ligger ved alpinanlegget i Svolvær. En flott tur i vakre omgivelser.

Børvågaksla, Vågan

Børvågaksla ved flyplassen rett utenfor Svolvær.

Trenger du en rask og lett tur, er Børvågaksla en fin tur å gå. Her kan man gå rundt og over tunelltaket.

Fløya og Djevelporten, Vågan

Djevelporten passeres på tur opp til Fløya.
Fra Fløya 590 moh. får du et vakkert skue over Svolvær.
Fløya 590 moh.

Fløya er ofte besøkt på sommeren av turistene, og er et av det mest besøkte fjellet ved Svolvær. Kanskje fordi man kan sitte å se rett ned på Svolværgeita. I tillegg passeres Djevelporten som er blitt et yndig fotoobjekt.

Blåtinden, Svolvær

Blåtinden, flott utsikt over Svolvær.

En sprek tur til Blåtinden, her får du en vakker skue over Svolvær.

Lilo på Blåtinden 621 moh.
Grønnøsen passerer du på tur opp til Tuva, Blåtinden eller Jomfrutindene.

Tuva, Svolvær

Tuva 477 moh.

Går du til Tuva, har du flere fjelltopper som du kan gå til en og samme tur. Samme vei opp til Tuva, kan du benytte både til å gå til Blåtinden og Jomfrutindene.

Jomfrutindan, Svolvær

En av mine ynglingsplasser. Jomfrutindan 585 moh.


Jomfrutindan ligger bak Tuva (toppen til venstre i bildet) og Blåtinden, her er det fredfullt og vakkert.

Tjeldbergtiden, Svolvær

Leah på Tjeldbergtinden 367 moh.

Tjeldbergtinden er kanskje det letteste fjellet å gå på ved Svolvær. Man skal ikke så høyt opp for å få en vakker utsikt over Svolvær, Kabelvåg, Skrova, Lille-Molla og Storemolla.