Clean Up Lofoten

Vi ønsker at hele Lofoten skal være fri for søppel i naturen.

Sommeren nærmer seg med stormskritt, og for dere som har tenkt å legge turen til Lofoten er det verd å sjekke ut nettside – Clean Up Lofoten.

Her finner dere blant annet et kart som viser alle offentlige toaletter, tømmestasjon for bobil/campingvogn, mulighet for søppeltømming både til lands og til vanns i hele Lofoten.

Symboler for turistkartet (direkte link til kartet). 

Clean Up Lofoten er et regionalt miljøprosjekt i kampen mot herreløst avfall. Les mer på deres Internettside.

Strandryddeuke – kampen mot plast og avfall

Idylliske Bunesstranda, i Moskenes. Slik vi vil at alle strendene skal se ut i framtiden.

Våren har for alvor feiet vinteren på dør og det er tid for vårrengjøring. Der er ikke bare spindelvev og hybelkaniner som blir vasket bort. Langs hele Norges kyst ryddes strender for enorme mengder med plast og søppel som har hopet seg opp i løpet av vinteren. Dugnadsånden blant folk er fantastisk der flere tonn med avfall blir fjernet. Den 30. april – 06. mai er det strandryddeuke, en kampanje for å holde hele Norge rent. Fremdeles ligger det masse søppel og plast igjen. Så kom igjen du også og hjelp til!

I denne uka gikk Hurtigruten ut med at de går i krig mot plast, de kutter all unødvendig engangsplast. Hurtigruten er det første selskapet i Norge som gjør et slikt grep. I fremtiden velger de å bruke miljøvennlige produkter eller gjenbruksprodukter på alle deres skip som går langs norskekysten. Tommelen opp for Hurtigruta! Håper dette kan inspirere andre selskaper til å følge deres gode eksempel.

Plast er den største forurensningen mot verdenshavene. Plasten fraktes med havstrømmene rundt om kring på kloden. Noe av plasten holder seg flytende og havner på strendene, blant annet her i Lofoten, men mesteparten synker til bunns. Plasten skaper store problemer for livet i havet, og vi ser mange av dyrene som lever her tror plasten er mat og spiser den. Den plasten som blir liggende på havbunnen brytes sakte men sikker ned i små mikrobiter. Ny forskning viser at det er funnet mikroplast i havsalt. Er du en av dem som strør plast på maten? Plast er et menneskeskapt produkt, det finnes ikke noe lignende i naturen. Metaller ruster og trær råtner, men plasten forsvinner ikke og brytes ikke ned.

Vi må bli mer bevisste på hva vi driver med her på jorda, vi må slutte å bruke havet som en søppelfylling. Ute av syne ute av sinn tenker mange. Det har vi fått smertelig erfare ved å se de enorme mengdene som havner i havet. I år 2050 vil det være mer plast i havet enn fisk hvis vi fortsetter slik vi gjør i dag, en skremmende tanke!
Alle kan være med å bidra for å få redusere forbruket av plast ved å tenke alternativt. Utfordre fabrikker og produsenter til å bruke annet emballasje enn plast. For eksempel trenger man ikke Q-tips med plast. Bruk av refill er også en måte å redusere plast og annet avfall på. Bruk mer papp og bioposer, det finnes til og med bioposer til å plukke opp hundebæsj i. Bruk gjenbrukbare pose når du handler – ta grønne grep!

Viste du at:

– Plast lages av olje, for å lage 1 kg plast trengs det 2 kg olje.
– Hvert eneste minutt slipper vi ut 15 tonn plast i havet døgnet rundt.
– 80 000 kg av plasten kommer fra kosmetikk, hudpleieprodukter og tannkrem.
– For hver 5. fisk i havet er det i dag 1 kg plast.
– Til sammen bruker verden 311000000 tonn plast hvert år!
– Kina, Filippinene, Indonesia, Thailand og Vietnam har ansvaret for over halvparten av all plasten som havner i havet.
– En plastpose bruker 20 år for å smuldres opp i havet, en brusflaske 450 år og et fiskesnøre bruker 600 år.

Bunesfjorden og Vinstad. 

Bli en Lofoten Rangers!

Lofoten Rangers nye og flotte hjemmeside.

I dag fikk jeg en hyggelig melding fra Cristina Svanstrøm, en av gründerne bak Lofoten Rangers, om å dele deres nye og flotte Internettside. Noe som jeg selvfølgelig gjør med glede. Jeg syntes det er et supert tiltak som Cristina, Merete, Ylva og Julie har dratt i gang.

Jeg setter stor pris på alle som er med på å gjøre Lofoten til en bedre plass å være. Noen som setter fokus på naturvern og som gjør at man kan skape gode opplevelser og minner herfra.

Slik som Lofotenblogg, er alt de gjør frivillig og med ingen sponsorer i ryggen. De oppfordrer også deg til å bli en Lofoten Rangers – være med å bidra, ta ansvar og bry deg om Lofoten. Sammen er vi sterke!

Les mer om Lofoten Rangers og hva deres mål er på deres hjemmeside.

Lofotenblogg ønsker Lofoten Rangers hell og lykke med arbeidet sitt. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg allerede er en av dem 🙂

Viste du at:
– telting i utmark må foregå 150 meter fra bebodd hytte eller hus
– telting i utmark har tidsbegrensning på 2 døgn
                                                                                                            – Friluftsloven –

Lengter etter sommeren

Gå barbeint i gress
på jordas tak
uten stress
i ro og mak

Titte opp mot en blå himmel
der skyer seiler forbi
i et herlig vrimmel
her føler jeg meg fri

Blågrønt hav i harmonisk kontrast
mot grønne blomsterenger
her er det ingen blast
der humla i blomster surrer

I midnattssolens rike
en himmel i brann
et lysshow uten like
mot yttersidas land

I lia kakler rypa
mens havørna flyr på vind
og ørret svøm på dypa
mens sommerbrisen stryker mildt imot kinn

Fra tind til tind jeg vandre
og endorfiner strømmer på
da kan ei noen klandre
i det herlige landet nordpå

Rita Elin Holst

Påske i Nord

Skitur rundt fjellet, rast ved Nøkksætra.

Nydelige dager lokker flere ut på tur. Rundt fjellet og opp til Nøkksætra er en populær turløype. Sist lørdag var det flere som hadde funnet veien hit. Ønsker man en litt lengre tur kan man gå videre til Utsikten.

Den siste snøen som har kommet har gjort fjellene utrygge og ferdes i Lofoten. Skredfaren er 3, vær varsom dersom du skal ferdes i terreng som er mer enn 30 graders helling. Legg opp turen etter vær- og snøforholdene, unngå utsatte steder og se etter faretegn i naturen.

Mye skrei i Vestfjorden.

Flere benyter også påsken til å ta turen ut på havet for å få seg litt kokning. Det er fremdeles mye skrei i Vestfjorden. Turen med Symra gav avkastning og fisk i fryseren og til henging.

Med disse bildene fra fjell og hav ønsker jeg alle mine følgerne en riktig god påske! 😉

 

 

 

UT.no, DNT og ferdsel i den norske natur

Herlig sollys over Lofoten i et vinterkledd landskap. 

Sola skinner og om noen få måneder er det vår og sommer igjen. Selv om minusgradene krymper stadig nedover og et hvitt teppe ligger over moder jord, er kanskje noen i gang med planleggingen av sommerferien 2018. Norge opplever en enorm økning av turister for tiden, både fra inn- og utland. De fleste søker etter vill, vakre og trolsk natur, skape opplevelser, gode minner og fine fotoobjekter.

For dere som har tenkt dere på tur i Norges langstrakte land, har Den Norske Turistforeningen (DNT) en app og en nettside som heter UT.no. Appen kan lastes ned som mobilapp både på Android og iOS. Her kan dere finne over 7000 turforslag, over 1100 DNT hytter og overnattingssteder over hele landet. I tillegg kan man søke i over 900 000 steder, og få opp turforslag i nærheten der du befinner deg.

       

Appen har også et søkbart kart som jeg syntes er veldig nyttig. Her kan jeg i forkant studere kartet og terrenget før jeg går.  Kartet bruker jeg også hvis jeg lurer på om jeg er på rett kurs når jeg går nye fjellturer. Turrutene er ofte stiplet inn på kartet. Man får opp en blå prikk i kartet som indikerer hvor du er, slik kan man peile seg inn å finne veien fram til målet. Et lite NB, appen fungerer kun der det er mobildekning, det må man ta høyde for. Mobilnettet er godt utbygd i Norge, men rekker ikke til alle steder. Er man ikke kjent i området, kan det være lurt å ty til det gode gammeldagse kart og kompass. DNT har en nettside som heter det samme som appen, og alt du finner på appen finner du også her. Turene kan lastes ned og skrives ut.

Den blå prikken indikerer hvor man er i terrenget og de stiplete linjene viser turruter.

DNT har opplever stort oppsving av turister som bruker hyttene og overnattingstedene sine. Skal du bruke overnattingstilbudet de har å tilby, er det lurt å gå inn på DNT nettside for å finne ut mer om hvordan du kan benytte deg av disse. DNTs overnattingstilbud er unike. De er ikke gratis, men man betaler kun en liten sum per døgn i overnatting. DNT liker å ha besøk av mennesker som verdsetter hyttene og overnattingsstedene med respekt og omhu. Det er viktig at alle brukerne følger reglene og ikke misbruker tilbudet. Ofte er disse drevet av frivillige medlemmer som bruker sin fritid til å holde oppsyn og vedlikehold med dem. Hyttene ligger i enestående natur rundt omkring i hele Norges land.

I Norge har vi noe som heter Allemannsretten, den gir rett til ferdsel og opphold i den norske naturen, samt høste av den. Dette uavhengig hvem grunneier er. Men ferdselen og oppholdet må skje innenfor rimelighetens grense, og på en slik måte at man ikke er til ulempe for grunneier og andre som er på tur. Selv om man kan gå og oppholde seg i utmarken, skal man alltid ta seg fram med aktsomhet og forsiktighet, og ta vare på naturen der man ferdes.

Har du tenkt å campe i utmark er det viktig å huske:

• å ta hensyn til ferdsels- og teltregler i frilufts- og naturvernområde med tanke på slitasje og sårbare områder for dyr og planter
• bruke allerede etablerte raste- og teltplasser
• å legge teltplassen slik at du ikke forstyrrer dyre- og fugleliv særlig i yngle- og hekketiden
• å ikke lage varige spor i vegetasjonen eller terrenget
• å respektere andre brukeres behov for avstand til nabotelt og å ha det stille rundt seg
• å benytte etablerte bålplasser og være ekstra forsiktig med bruk av ild
• å ikke forstyrre husdyr på beite
• å respektere nærings- og brukerinteresser

I Lofoten har vi opplevd en stor økning av villmarkscampere. Ikke alle respekterer allemannsretten, noe som er svært trist. Kommunene her har allerede sett på tiltak for å håndheve loven ved misbruk av allemannsretten. Det er slett ikke ok å campe overalt, man må vise skjønn og bruke hodet. Ta med søplet og gjør ikke ditt fornøden overalt. Tenk, det er alltid noen andre som kommer etter deg. Ta vare på naturen. Vær aktsom og forsiktig der du ferdes.

God planlegging og god tur 😊

Godt nytt år!

Da var vi i gang med et nytt og spennende år – 2018!

Lofoten er dekket med et hvit brudeslør, – pudder på hver fjelltopp og knaus. Lekeparken ligger lystig og lekker for alle som liker vinter og skiaktiviteter. Så langt virker det svært lovende for sesongen 2018, snøen daler ned og legger seg som et hvit teppe over Lofoten.

Mange har allerede børstet støv av skiene, og allerede tatt sin første topptur. Skiløypene er preparerte for dem som liker best å gå med bortoverski. Alt ligger klart for en ny eventyrvinter men mye fart og moro!

På tur opp til Sautinden, på jakt etter sola den 6. januar.

Den 6. desember så vi sola for siste gang i 2017, men lørdag den 6. januar dukket den kjærkommen opp igjen.

Bak skydekket skinner sola, vi konstaterer den er der…

Dagslyset er fremdeles kort, men med den hjemvendte sola blir dagene lengre og lysere for hver dag som går. Med en god hodelykt på tur i tilfelle mørket faller på, er det null problem å komme seg opp og ut. Er du riktig heldig får du oppleve naturens eget fyrverkeri på fjelltoppen – nordlyset som danser over himmelen som bølger seg vakkert i stjerneskinn over øyriket i vest. For en ekte lofotværing som har opplevd dette før, er det like fascinerende og flott hver gang. Jeg gleder meg som en unge til flere opplevelsesrike turer i mitt nærmiljø og bakgård.

Nordlysets dans over stjernehimmelen i Lofoten.

Kanskje vi sees på en topp i Lofoten denne vinter? God tur i hvert fall 🙂

Gavetips til jul

Det nærmer seg jul med raske skritt og noen har kanskje vanskeligheter med å finne den perfekte julegave. Frykt ikke, jeg har det perfekte gavetipset til deg!

Turguide Lofoten,  10 nye turer, oppdatert og utvidet utgave. 

Kristin Folsland Olsen, fotograf, journalist, foredragsholder, programleder og som har vært med på flere ekspedisjoner, har laget den perfekte gaven, en turbok fra Lofoten. Drammensdama og globetrotteren har som mange andre, forelsket seg totalt i Lofoten. Kristin har realisert sin drøm om å flytte hit til et av de vakreste øyriker i verden.

På tur opp til Kitinden, Moskenesøya.
Utsikten fra toppen av Kitinden, 757 moh.

I 2016 ringte Kristin til meg og spurte om turtips til turboka si som hun skulle oppdatere og forbedret. Hun trengte også guid og fotoobjekter til boka si. Dette resulterte i fjellturene Håtinden på Vestvågøya, Kitinden og topp 730 fra Moskenesøya. Boka er utgitt både på norsk og engelsk.

Topp 730, også på Moskenesøya. Flott utsikt til Bunesstranda og inn Kjerkfjorden.

Kristin er ei jente som tør og satser 100 %, hun lever av sin hobby og genuine interesse for naturen. Denne jenta sprer glede og inspirerer til nye oppdagelsesturer.

På tur til Håtinden, Vestvågøya.

Boka kan kjøpes hos bokhandleren, netthandelen og turistinformasjonen i Lofoten. Kristin vil dele en av turene fra boka med dere,  s 64-65 Kongstindan.  Er man i Svolvær, er Kongstindan verd å besøke.

Norges lave valutakurs er kanskje en enda sterkere grunn til å besøke Lofoten. I sommer opplevde vi en stor økning av turister, også mange nordmenn valgte å feriere i sitt hjemland. Vil dere oppleve og se Lofoten på nært hold, gir boka mange flotte tips til turer og opplevelser i fra øst til vest. Velkommen skal dere være til Lofotens vakre øyrike, så sees vi kanskje på en av de mange flotte fjelltoppene her?

Novembersol over Lofoten

Novembersol over Lofoten.

November – en ventetid før julen og før vinteren setter inn. Om noen få uke er solen borte i 1 måned i Lofoten. Da er det fint å bruke tiden ute og nyte de siste solstrålene som 2017 har å by på. Har du ikke opplevd lyset i november og desember i Lofoten, har du virkelig gått glipp av noe!

Henningsvær ytterst til venstre, og Moland til høyre.

Det er enda for lite snø i fjellene til skisport, men det er flott å gå på føttene opp på de litt mindre bratte toppene. Utsikten og det flotte novemberlyset varmer når minusgradene kryper nedover gradestokken. Gode brodder eller stegjern er godt å ha med i sekken, samt en hodelykt. Dagene blir kortere og mørket kommer snikende fort på.

Bildene er tatt fra dagens tur til Smortvarden 585 moh. som ligger på Vestvågøy.

Godt skodd i høstfjellet

Munkebu, turistforeningens hytte som ligger ca. 410 moh.

Lofotens trolske fjell strekker seg opp fra havet og nesten til himmels. Ute i havgapet er det utallige turmuligheter, og en av dem er Sørvågen – Munkebu. En relativ lett/middels tur som tar ca. 2-3 timer en vei, og som også er fin å gå på høsten. Munkebu ligger idyllisk til med fjellvatn rundt, og leies ut av Lofoten turlag. Hytta er også et fint utgangspunkt til andre turer i området, som fjellkjeden Munken, Hermannsdalstinden, Moldtinden og Støvla.

Oppe på Djupfjordheia 510 moh. Får man en flott utsikt mot Hermannsdalstinden (snø på toppen), Djupfjorden og Sørvågen.

Frosten er begynt å bite seg fast og gjør stiene glatte og steinene sleipe. I disse dager har det vært to tragiske ulykker i Lofotfjellene. Ha alltid med deg brodder og hodelykt, så er du bedre skodd. Vurder også om det er forsvarlig å gå på de aller høyeste toppene der det er bratt og ulendt terreng . Dagene blir stadig kortere og mørket kommer fort. Det er ikke alltid like lett å beregne tiden man skal bruke på en tur, derfor er det lurt å ha med hodelykt «just in case».

Utsikten mot Djupfjorden.

Utsikten er formidabel og det flotte høstværet setter en ekstra spiss på turopplevelsen.