Mor – dattertur i Vest-Lofoten

Vakkert? Elin nyter utsikten på toppen.

Sommeren i nord kan man trygt si har glimret med sitt fravær, mens søringene har mesket seg med tidenes sommer. Etter ukesvis med tåke langt nedover fjellene og temperaturer nærmere nullpunktet, innrømmer jeg gjerne at jeg begynner å bli værsjuk. Den mest brukte appen fort tiden er Pent.no og Windy, på jakt etter den beste værmeldingen som sjelden har slått til for oss lofotingene og andre nordboere. Men søndag og mandag slo værvarslet til og temperaturer rundet over 20 tallet.

Når vi endelig hadde værgudene på vår side, var det bare å pakke sekken å nyte varmen og sola som skinner på de vinterbleke kroppene våre. I Lofoten er det mye fjell å velge i, noen mer populær enn andre. Jeg og min eldste datter bestemte oss for å dra vestover til Flakstad og Moskenes. En fin måte å få litt kvalitetstid på, både til gode samtaler og å dele turopplevelser og skape gode minner sammen.

Leah tar en rast mens vi foreviger stunden både mentalt og digitalt.

Er man litt lokalkjent kan man gå på fjelltur uten å møte en levende sjel, – noen hemmelige skatter skal man ha for seg selv. Ryten og Kvalvika ligger idyllisk til og mange ønsker å besøke disse stedene. Litt lengre bort, litt brattere og en del høydemeter høyere er mitt paradis. Dette ville jeg dele med min datter. Turen opp er krevende og man må være litt fjellvant for å gå dit. Lønnen for strevet er overdådig. Stupbratte fjell som strekker seg ut mot storhavet, vilt og storslått – en ufattelig utsiktsbonanza. Øverst på toppen blir man for første gang gjerne stum, superlativene blir vanskelig å finne for landskapet som åpner seg. Et av Lofotens kuleste fjell!

Fin utsiktsplass å campe på under åpen himmel.

Med midnattssol og havskodda i øyet campet vi under åpen himmel på et av det råeste utsiktspunktet i Lofoten. Natta bød på litt dramatikk i det havskodda kom snikende inn fra både yttersida og innersida, men siden vi lå godt oppe i høyden kunne vi ligge uberørt å se på. Begge fascinert hvordan det hvite teppet bredde seg over landskapet under oss, for så å trekke seg forsiktig tilbake til storhavet der den kom fra. De grønne skarpe fargene i fjellene mot det krystallklare blå-turkise havet, den frisk og ren lufta – her var det bare å nyte hvert øyeblikk. Med bølgesus fra havet som slo imot land, havørna som seilet på sterke vinger forbi og rypa som kaklet over hodene våre var vi i vårt paradis for natta.

Mor og datter på tur, litt skeptisk til havskodda som innhylla Fuglehuk og Ryten.
Utsikten mot Selfjorden.

Etter en rolig start på dagen med frokost og soling oppe i høyden bar turen lengre vest til Moskenes og Reine. Tåka lå enda litt igjen etter nattens snikende inntog, men som ved et trylleslag var den borte.

Reine og Kjerkfjorden i solskinn. Majestetisk strekker fjellene seg opp fra havet. Naturen i vakker kontrast mot det idylliske fiskeværet Reine.

Opp til Reinebringen var vi ikke lengre alene i fjellheimen, her vrimlet det av folk fra alle verdenshjørner. Kø i stien og kø på toppen for å få tatt den obligatoriske selfien av Reine og Reinefjorden i bakgrunnen. Utsikten er upåklagelig, inn mot Reinefjorden og fjellene som omringer Bunes- og Kjerkfjorden, og ned til bebyggelsen på Reine.

Elin titter ned på Reine og Lofotveggen, i det fjerne ser vi Vågakallen og Skrova.

Glade for to dager på tur sammen, med mye latter og glede satte vi nesen hjemover. Det skal ikke mye solskinn og opphold til for å glede oss nordboere. I tillegg synes vi også at vi er ganske heldige som bor i et eventyrland, et av Norges vakreste plass.

Selfi på Reinebringen må til, turister i egen landsdel.

Turen gav mersmak, og vi har allerede planlagt nye fjellturer i Lofoten. I morgen melder det godvær, så kanskje vi sees på en av toppene her?

Hvis du planlegger tur hit så husk:

– Sporløst ferdsel – rydd opp etter deg.
– Ta hensyn og ikke campe nærmere enn 150 meter inntil hus eller hytte der det bor folk.
– Camping i 2 døgn på samme sted i lavland er tillatt på utmark.
– Ta hensyn til andre turglade menneske og grunneiere.
– Båndtvang til 20. august.
– Ta hensyn til plante-, dyre- og fuglelivet.

God tur! 🙂

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *