Strandryddeuke – kampen mot plast og avfall

Idylliske Bunesstranda, i Moskenes. Slik vi vil at alle strendene skal se ut i framtiden.

Våren har for alvor feiet vinteren på dør og det er tid for vårrengjøring. Der er ikke bare spindelvev og hybelkaniner som blir vasket bort. Langs hele Norges kyst ryddes strender for enorme mengder med plast og søppel som har hopet seg opp i løpet av vinteren. Dugnadsånden blant folk er fantastisk der flere tonn med avfall blir fjernet. Den 30. april – 06. mai er det strandryddeuke, en kampanje for å holde hele Norge rent. Fremdeles ligger det masse søppel og plast igjen. Så kom igjen du også og hjelp til!

I denne uka gikk Hurtigruten ut med at de går i krig mot plast, de kutter all unødvendig engangsplast. Hurtigruten er det første selskapet i Norge som gjør et slikt grep. I fremtiden velger de å bruke miljøvennlige produkter eller gjenbruksprodukter på alle deres skip som går langs norskekysten. Tommelen opp for Hurtigruta! Håper dette kan inspirere andre selskaper til å følge deres gode eksempel.

Plast er den største forurensningen mot verdenshavene. Plasten fraktes med havstrømmene rundt om kring på kloden. Noe av plasten holder seg flytende og havner på strendene, blant annet her i Lofoten, men mesteparten synker til bunns. Plasten skaper store problemer for livet i havet, og vi ser mange av dyrene som lever her tror plasten er mat og spiser den. Den plasten som blir liggende på havbunnen brytes sakte men sikker ned i små mikrobiter. Ny forskning viser at det er funnet mikroplast i havsalt. Er du en av dem som strør plast på maten? Plast er et menneskeskapt produkt, det finnes ikke noe lignende i naturen. Metaller ruster og trær råtner, men plasten forsvinner ikke og brytes ikke ned.

Vi må bli mer bevisste på hva vi driver med her på jorda, vi må slutte å bruke havet som en søppelfylling. Ute av syne ute av sinn tenker mange. Det har vi fått smertelig erfare ved å se de enorme mengdene som havner i havet. I år 2050 vil det være mer plast i havet enn fisk hvis vi fortsetter slik vi gjør i dag, en skremmende tanke!
Alle kan være med å bidra for å få redusere forbruket av plast ved å tenke alternativt. Utfordre fabrikker og produsenter til å bruke annet emballasje enn plast. For eksempel trenger man ikke Q-tips med plast. Bruk av refill er også en måte å redusere plast og annet avfall på. Bruk mer papp og bioposer, det finnes til og med bioposer til å plukke opp hundebæsj i. Bruk gjenbrukbare pose når du handler – ta grønne grep!

Viste du at:

– Plast lages av olje, for å lage 1 kg plast trengs det 2 kg olje.
– Hvert eneste minutt slipper vi ut 15 tonn plast i havet døgnet rundt.
– 80 000 kg av plasten kommer fra kosmetikk, hudpleieprodukter og tannkrem.
– For hver 5. fisk i havet er det i dag 1 kg plast.
– Til sammen bruker verden 311000000 tonn plast hvert år!
– Kina, Filippinene, Indonesia, Thailand og Vietnam har ansvaret for over halvparten av all plasten som havner i havet.
– En plastpose bruker 20 år for å smuldres opp i havet, en brusflaske 450 år og et fiskesnøre bruker 600 år.

Bunesfjorden og Vinstad. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *