Høsten – en fargesprakende årstid

Bålkos ved vannet.

Høsten er her og vi kan glede oss over mange flotte turer ute i naturen, det er en fargesprakende årstid. Blå himmel, solskinnsdager, kjøligere netter,  skogkledde åser og fjell i  utallige nyanser av grønt, gult, oransje og rødt. Det blir mørkere, stjerneskinn og ikke minst nordlyset som danser over himmelen. Ja, høsten er en fin tid 😊

Vakker solnedgang over Flakstad.
Hyttetur i vakker høstfarger.

Sist helg ble det en tur til hytta vestover i Lofoten med en flott fisketur på fredagskvelden. God fiskebitt og fangst hører med, men vi var også velsignet med et flott Nordlys-show. Vi ble liggende på svaberget å se på stjernene og nordlyset som danset over himmelen – det ble en magisk stund.

Anbefaler å ta fram fiskestangen, pusse støvet av den og gå ut å nyt høsten og alt den har å by på. Fisken smakte fortreffelig dagen etter med nypoteter med rømmesaus til, førsteklasses middag 😊

Viste du at…

Nordlyset var i riktig gamle dager forbundet med mystikk og myter. Folketroen stod sterk blant folk, utallige historier kunne fremstå i flere ulike varianter. For eksempel skulle ikke unger plystre eller rope på nordlyset, for da kunne det komme å ta dem. Eller hvist man viftet med et hvit tørkle, kunne man også bli tatt. Da ertet man nordlyset slik at det ble sint. En annen versjon, sier at vinket man med et hvit tørkle til nordlyset så vinket det tilbake.

Nordlyset ble knyttet til døde kvinners sjeler, spesielt døde jomfruer. Samene regnet nordlyset som en Gud som kunne hjelpe dem i å løse konflikter. Hvis barn ble unnfanget under nordlyset, fikk det spesielle evner. Nordlyset ble også sett på som et varsel på dårlige tider, straff, krig, sykdom og undergang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *