En ny sommer er snart på hell og Lofoten har aldri opplevd en så stor oppgang av besøkende. Fremdeles er det et jamt sig av opplevelseslystende turister som ønsker å oppleve litt av det ville og vakre Lofoten kan by på. I år har også mange av søringene funnet veien til Norges hotteste insted for tiden. Lofoten blir lansert internasjonalt gjennom en haug av reklamer som proklamerer vår idylliske plass. Vil vi ha denne oppmerksomheten? Vil vi ha alle turistene som finner veien hit? Ja, hvis farsken ønsker vi turistene velkomne hit! Ja, hvis farsken viser vi stolte fram vår vakre og unike natur!
Det har blitt liv igjen i gamle bygder som sto for forfall. Gamle hus og rorbuer har blitt pusset opp og tatt vare på, noen av disse boligene leies ut til de som ønsker å få et visst innblikk av kystkulturen fra århundre tilbake. Mange nisjer og næringer har blomstret opp i regionen. Både hotell-, restaurant- og handelsnæringen har rekordøkninger i omsetningene. Det er morsomt og godt å se at Lofoten blomstrer!
Masse negativt har blitt skrevet og uttalt i media om turistenes framferd og forsøpling i naturen. Både fastboende i øyriket og politikere har utrykket sine frustrasjoner. Mange synspunkter og uttalelser er sagt, blant annet innføring av turistskatt for å løse problemene Lofoten sliter med pga. den store økningen av turisme. Villcamping, søppel som flyter, folk som «skiter» overalt, parkeringsproblemer, for dårlige og for smale veier er noe de roper over seg for. Mye blir sagt, ingen blir enige og lite blir gjort. Akkurat det samme som i fjor og årene før det…
Jeg har selv vært turist i min egen region i sommer og vandret rundt i de mest besøkte turistattraksjonene fra øst til vest i Lofoten. Jeg må bare si at strendene og naturen rundt er mer ryddige nå enn de har vært på flere tiår. Tommelen opp for lokale lag og foreninger, miljøagentene og strandrydderne som virkelig har gjort en god jobb for miljøet. Også til de turistene og lokale brukere som har forstått hvordan man ferdes i vår vakre natur uten å være til sjenanse for andre, forsøple og etterlate seg spor. Jeg har også sett den store slitasjen på naturen på de mest populære områdene. Villcamping som skjer ved utkjørslene rett ved siden av campingplasser som står halvtomme, eller på privat grunn. Heldigvis er disse en liten andel av turistene.
Jack Berntsen skrev i sin tid en sang der han beskriver Lofoten som et kjempehus, der fjellene er veggene, himmelen er taket og gulvet er havet som omfavner øyriket. Alle som eier et hus vet at det trenger pleie, tilsyn og vedlikehold – utgiftene må betales for at huset skal bestå. Lofoten – vårt kjempehus trenger pleie, tilsyn og vedlikehold for å kunne håndtere turiststrømmen. Kanskje det er på tiden at alle kommunene i Lofoten finner gode løsninger for hvordan man best mulig kan tilrettelegge for turistene som ønsker å feriere her. Slik at vi som bor i øyrike fremdeles stolt kan vise fram vårt rike.
Kanskje det er på sin plass å gjøre noe med allemannsretten (som er ganske uvanlig for resten av Europa) som har dype røtter i vår kulturarv, både med tanke på å håndheve den eller begrense bruken av den. Jeg møtte noen turister fra Italia, Tyskland og Østeriket i sommer. De fortalte at før de kom til Norge og Lofoten fikk de høre at her kan man campe overalt, gå hvor man ønsker, fiske gratis fra havet og greier man ikke å komme seg ned fra fjellet selv, får man jaggu gratis skyss ned med seakingen ved å ringe et nødnummer. Ganske unikt spør du meg, ikke mange andre land kan by på slike fasiliteter og goder.
Innbyggerne i Lofotkommunene har valgt sine kommunerepresentanter, det er kanskje de som må se på hvordan man best mulig kan få på plass en bedre plan for å håndtere turiststrømmen. Kommunene kan for eksempel selv lage egne arealplaner og gjennom disse regulere bruken av allemannsretten for å begrense uvettig villcamping. Kanskje kommunene skulle ha ansatt noen som kan håndheve Lofotreglene i sommermånedene – «Lofoten ranger». Ett samarbeid med private aktører som har fortjeneste på turisme kan også være med på å bidra til å gjøre Lofoten bedre. En viss prosent av inntektene kan gå til å tilrettelegge for søppeltømming, øke toalettfasiliteter og tilsyn/renhold av dem. De må jo også være interessert i å tilby et rent og vakkert Lofoten – det er jo tross alt deres levebrød. Et spleiselag blant brukerne/turistene, veivesenet (vi trenger ikke gullbelagte designtoaletter til millioner ved utkjørslene), kommunene, fylke, stat og andre private aktører som yter godt av turistmagneten Lofoten er kanskje det som må til for å få det til!
Økt omsetning av turisme gir penger både i statskassen og kommunekassen, litt må da kunne tilbakeføres til Lofotens kjempehus som trenger sårt renovering og oppgradering!
Godt skrevet👍 Men ja, flere søppelkasser, offentlige toalett gjerne på rasteplasser og steder folk vil campe med telt, så hadde mye vært bedre😊Spørs om det hjelper å innføre avgifter, må heller bli spleiselag av alle kommunene, eller betaling for å bruke toalettene. Elsker Lofoten og naturen, synd hvis man må betale for å nyte naturen.
Serviceavgift er en mye bedre benevnelse enn turistskatt 🙂
Det er viktig å få fram at mye er gjort for å møte det store antallet turister i Lofoten – fra kommunene, bedrifter og andre. Men det er ennå mye som bør gjøres. Her kommer det inn behov for finansiering av en videre tilrettelegging. Ordet «turistskatt» har provosert noen statsråder og politikere. Kall det da heller «turistfond». Lofotrådet bør komme med konkrete finansieringsforslag for en slik finansiering – for eksempel 10 kr ekstra fra ferger, buss og overnatting. Muligens vil man da få tommelen opp.
Ja, er veldig enig med deg. Det er gjort masse for å imøtekomme turistene både på kommunalt og privat hold.
Det er fint å se Lofoten blomstre, men vi er alle enige at det ikke er nok. Lofotrådet har lite makt i å kunne utføre noe som helst, her må nok kommunene finne løsninger.
Helt sant!!