Spor etter istiden

Kampstein på Andopsfjellet.
Stor flytteblokk som ligger midt på fjellet. Er det Nes-trollet som har vært på fære? 😉

For ca. 12000-10000 år siden var Norge dekket av is. Havnivået sank hele 24 meter og isen var enkelte steder 3 kilometer tykk. Isbreen som dekket hele Skandinavia, trakk seg først tilbake i kystområdene. I Lofoten kalvet breen og ble brutt løs ved eggen av storhavet og ble isfri før innlandet.

Under istiden ble landskapet formet slik vi i dag ser det (bortsett fra vegetasjonen som kom etter hvert, samt erosjonene fra vær og vind). Fjellet ble slipt runde og spisse, noen plasser slipte isbreen fjellet fra begge kanter der det ble dannet skarpe knivegger. Isbreen førte også med seg masse stein, grus og store steinblokker og la igjen enorme mengder med morenemasse.

Skarp knivegg formet av isbreen. Utsikten fra Kitinden mot den skarpe eggen som fører mot Litljordtinden og Kjerringa til venstre.
Mindre steinblokker og merker i berget.

I dag kan vi se U og V-daler, store flytteblokker eller kampsteiner som de også blir kalt og merker i fjellet/berget der steinblokker er blitt skuret bortover av de enorme kreftene fra isbreen (på fagspråket kalt skuringsstriper og sigdbrudd).

På turen i dag så vi spor etter isbreen som lå som et stort og kaldt teppe over Lofoten for omlag 10000 år siden. Vi så store steinblokker og merker i berget fra istiden. Både fasinerende å se og undre seg over… Før i tiden forklarte gjerne folk disse merkelige fenomenene at det hadde vært kamper mellom troll eller jotner som hadde kastet dem etter kirker eller noe annet de ikke likte slik at steinene ble liggende der de ligger i dag. Derav navnet kampsteiner 😊 Ofte er flere slike flytteblokker knyttet til sagn, slik som kampsteinen som ligger utenfor Lofotkatedralen i Kabelvåg.

Så tenk på det når du ser noe rart eller mystisk når du vandrer i fjellene i Lofoten. God tur og husk, hold øynene åpne å se deg rund! Kanskje du ser et troll eller jotne som har vært på fære… 😊

Én kommentar til “Spor etter istiden”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *